Hoe ervaren bewoners het woonzorgcentrum waarin ze wonen? Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg, de Vlaamse Ouderenraad en het Expertisecentrum Dementie maken er werk van om dit betrouwbaar in beeld te brengen. Het woonzorgcentrum Sint-Jozef neemt deel aan deze bevraging.

Aan de hand van een vragenlijst wordt gepolst naar de ervaringen van bewoners rond tal van thema's. Zo komen onder andere privacy, de band met de medewerkers en medebewoners en de maaltijden aan bod. Elke bewoner die dit zelfstandig kan, kan deelnemen door zelf een vragenlijst in te vullen. Bewoners die ondersteuning nodig hebben, kunnen rekenen op de hulp van enquêteurs die met hen de vragenlijst doornemen. De beleving van de bewoners wordt zo op een betrouwbare manier in kaart gebracht.

In de maand juni 2024 kregen een 20-tal bewoners een bezoek van 2 vrijwillige enquêteurs, mevrouw Christine Bontinck en mevrouw Anita Bultinck die samen met hen de vragenlijst hebben ingevuld. Eén bewoner vulde de vragenlijst zelfstandig in. De deelname van de bewoners aan deze bevraging was geheel vrijwillig en anoniem. Alle verzamelde antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en niemand verbonden aan het woonzorgcentrum heeft toegang tot deze gegevens.

Van zodra de resultaten van deze bevraging gekend zijn, zullen wij hierover communiceren op deze pagina.

Deze bewonersbevraging maakt deel uit van een groter project gecoördineerd door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ). In een latere fase wordt ook gepeild naar de ervaringen van de naasten van de bewoners (voorzien in het najaar van 2024).
Daarnaast ontwikkelt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een methodiek om de beleving van de bewoners met dementie naar voor te brengen. De pilootstudie gaat door in 2024.

In bijlage: de VIKZ-vragenlijst voor bewoners

Downloaden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin