Het Klooster van de Heilige Ursula was - als gemeenschap - gedurende 155 jaar gevestigd in Ursel. Het was gelegen op de hoek gevormd door Onderdale met de Hendelstraat. De Heilige Ursula verwees naar een van de patronen van de parochie te Ursel.

De oorsprong ligt bij een stichting in het leven geroepen door de mecenas Jan Baptist van de Woestijne en opgetrokken in de jaren 1859-1860, naar het ontwerp van de Gentse architect Ceukelaere. Bij aanvang was het een klooster, school, ouderengesticht en een opvang van wezen. De leiding werd toegewezen aan de Congregatie van de Franciscanessen uit Gent, kortweg Crombeen genoemd. Om aan de noden te voldoen werden de zijvleugels in 1898 verhoogd met één verdieping, in 1902 gevolgd met de bouw van de congregatiekapel. Deze laatste werd kort na de Tweede Wereldoorlog afgebroken voor de oprichting van 2 kleuterklassen langs de kant van Onderdale.

Aansluitend achter het klooster en langs de Hendelstraat had men decennialang een boerderij, zodat men kon voorzien in de eigen voedingsbehoefte. Een activiteit die in de jaren 60 werd stopgezet.

De opvang van wezen werd het eerst afgebouwd en was nagenoeg onbestaande na WO II. Wel verbleven er toen nog enkelen van hen als volwassen personeelslid of als kloosterlinge. De schoolgebouwen werden verlaten in 2012, door de verhuis naar een nieuw onderkomen in de onmiddellijke omgeving.

Vanaf 2012 werd het beheer en de werking van het woonzorgcentrum in handen van de vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu.

De zorgbehoevende zusters van de oorspronkelijke congregatie worden nog steeds opgevangen in het WZC.

linkedin