Dubbelinterview met 2 kersverse enthousiaste Zorg-Saam directeurs: Veerle Heemers, directeur WZC Sint-Rafael te Liedekerke en Evelyne De Jaegere, directeur WZC Zonnehove te Sint-Denijs-Westrem.
Kunnen jullie jullie loopbaan even schetsen?
Veerle en Evelyne zijn heel verschillende profielen:
Evelyne is handelsingenieur en volbracht het eerste deel van haar carrière in een HR-dienstengroep, met sociaal secretariaat. Op een bepaald moment kreeg ze in die functie de non-profit als sector onder haar hoede. Ze voelde meteen een klik. Zo duidelijk zelfs, dat ze besliste zich te herbronnen en te herscholen. Ze volgde een managementopleiding in de zorg en was dan klaar voor dè wending in haar loopbaan. Ze startte, binnen een andere groep, een woonzorgcentrum op van nul tot een succesvolle voorziening. Ze kwam vroeger al eens in contact met Zorg-Saam en hield daar altijd een warm gevoel aan over. Toen Evelyne’s moeder verhuisde naar een assistentiewoning van Zonnehove, kwam de functie van directeur daar net vrij. Evelyne stelde zich kandidaat en de rest is geschiedenis... Maar eigenlijk ging haar moeder haar dus voor 😉...
Veerle is een verpleegkundige in hart en nieren. Na een periode in de thuiszorg, waar ze achtereenvolgens verpleegkundige en hoofdverpleegkundige was, maakte ze de overstap naar de ouderenzorg. Gedurende 13 jaar was ze dagelijks verantwoordelijke van een voorziening in Lemberge. In 2018 maakte ze de overstap naar Zorg-Saam. Ze startte als stafmedewerker zorg op de Centrale Unit. Nadien werd ze directeur zorg en kwaliteit in Liedekerke. Toen daar in het voorjaar 2022 de functie van directeur vrij kwam, door de pensionering van Manu Langerock, waagde Veerle de sprong. Een interne doorgroei dus en een mooie illustratie van het loopbaanbeleid binnen Zorg-Saam!
Wat heeft jullie overtuigd om deze job te doen?
Veerle: “Ik had sowieso de ambitie om verder door te groeien tot een algemene directiefunctie. Maar deze functie kwam eigenlijk wel een beetje snel in mijn loopbaan bij Zorg-Saam. Ik werkte nog niet lang in Liedekerke. Ik heb mij eerst eens grondig bezind maar ik voelde veel steun van de mensen rondom mij, niet in het minst van de medewerkers in Liedekerke zelf. Ik besefte wat een unieke kans het was en ben ervoor gegaan.”
Evelyne: “Ik ben vooral overtuigd door de maatschappelijke meerwaarde die ik terugvind in de manier waarop ik mijn functie als directeur kan invullen binnen Zonnehove/Zorg-Saam. Ik wil een steentje verleggen in de rivier, een verschil kunnen maken. Ik werk graag met en voor mensen en kan mij dagelijks op die manier uitleven.”
Welke accenten wil je leggen in je beleid?
Veerle: “Ik erger mij vaak aan het negatieve beeld dat opgehangen wordt in de pers over de ouderenzorg. Ik wil dat proberen doorbreken, een positieve noot brengen. Er gebeurt zoveel moois binnen de ouderenzorg: er is veel warmte, ik zie bewoners mooie dagen beleven en ik zie hoe medewerkers daardoor openbloeien. Dat moeten we behouden en daar moeten we bewust aandacht aan besteden, ondanks het personeels- en tijdsgebrek. Ik wil meebouwen aan een plek waar het goed wonen, leven en werken is.”
Evelyne: “Ik wil samen met alle medewerkers verder de shift maken van puur zorg naar zorgen, wonen en leven. Ook ons toekomstig nieuwbouwproject is daarop gericht. We kiezen daar resoluut voor leefruimtes en ruimtes voor gezamenlijke activiteiten. Ik wil graag mee bijdragen aan een echte gemeenschap van bewoners, familie en medewerkers. Ik zie dat deze benadering ook de medewerkers motiveert. Zij ervaren het als een erg zingevende job. Ik heb zelfs al mensen zien vertrekken en de stap terugzetten naar Zonnehove, omdat ze precies die zingeving terug wilden vinden. “
Hoe zou je de voorziening, waar je directeur bent, typeren in een aantal woorden?
De eerste woorden die tegelijk uit de mond van Veerle als Evelyne rollen, zijn dezelfde of heel gelijkaardig. Dat is fijn om te horen, want deze typeren onze zorggroep.
Het gaat om het warme gevoel, de goede zorg, het thuisgevoel, het zorgsaam omgaan met bewoners en medewerkers, het belang van de waarden, het groepsgevoel.
Maar er zijn ook regionale verschillen.
Zonder dat we willen vervallen in cliché’s of veralgemeningen, vul ik graag aan met nog een enkele adjectieven van Veerle en Evelyne, die niet gemeenschappelijk waren. Want er zijn natuurlijk regionale accenten en verschillen... eenheid in verscheidenheid, daar gaan we voor binnen Zorg-Saam.
Veerle: “Het viel mij van bij het begin op hoe recht voor de raap mensen in Liedekerke zijn. Ik ben zelf een Oost-Vlaamse en misschien is dit typisch Brabants ;-). Ik hou daar wel van, geen blad voor de mond, we weten wat we aan mekaar hebben. En vooral, we willen samen vooruit. Ik zie dagelijks een grote drive rondom mij.”
Evelyne: “Mij viel direct de warme sfeer op. Veel mensen hebben hier een lange anciënniteit en ademen Zonnehove. Die grote loyauteit, dat engagement, is heel mooi om zien en is een belangrijke energiebron. Daarnaast ben ik ook gecharmeerd door de grote vriendelijkheid, de spontane goeiendag ‘s morgens, het goede onthaal. Studenten en stagiairs merken het op en ik heb het geluk gehad om het ook aan den lijve te mogen ondervinden.”
Ik wil meebouwen aan een plek waar het goed wonen, leven en werken is (Veerle Heemers)
Ik wil een steentje verleggen in de rivier, een verschil kunnen maken (Evelyne De Jaegere)
Wat heeft je al verrast in Zorg-Saam tot nu toe?
Zowel Veerle als Evelyne verwijzen hier naar de Strategie oefening #plan2030.
Helaas was het co-creatieve proces, dat er aan de basis van ligt, al grotendeels afgelopen voor beiden directeur werden. Toch voelen ze het aan als iets waar ze kunnen achter staan.
Het is een modernisering van de opdrachtverklaring, waar ze zich ten volle voor kunnen engageren.
Het was voor beiden fijn vast te stellen dat ondanks de grootte van de zorggroep, Zorg-Saam toch bewust omgaat met de essentie, waar het om gaat, wie we zijn, waarom we het doen: de bewoner centraal zetten; gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige bewoners...
Veerle en Evelyne staan te popelen om binnen dit strategisch kader, binnen de lokale voorziening, met de medewerkers samen het verhaal verder te schrijven. De toekomst ziet er uitdagend maar mooi uit!
Waar wil je over een jaar staan met je WZC? Wat zijn de uitdagingen?
Veerle: “Ik zie 2 grote uitdagingen. De eerste gaat over bouw. We starten in het voorjaar 2023 immers met de afbraak van een deel van residentie Rafael, om die te vervangen door een nieuwbouw.
De 2e uitdaging is de coördinatie van de 2 sites op zich, residentie Rafael en residentie Sara. We willen het geheel bewaren. We zetten daarom veel in op overkoepelend overleg, gemeenschappelijke activiteiten enzovoort."
Evelyne: “Ook wij staan aan het begin van een bouwproject. Wij zijn nu een bouwvergunning aan het voorbereiden en vertrouwen op een vlotte goedkeuring daarvan. Dan kunnen we echt van start gaan. Dan zal de zorgvisie “Wonen en Leven” ook makkelijker te implementeren worden. Andere uitdaging voor Zonnehove is de verdere uitrol van Belrai en het interdisciplinair werken. Veel brood op de plank, maar het zal smaken...”
Heb je tips voor andere beginnende medewerkers of directeurs binnen Zorg-Saam?
Veerle en Evelyne zijn hier ook unisono. 3 belangrijke tips voor nieuwe medewerkers bij Zorg-Saam.
Op één: durf gerust jezelf zijn, er is ruimte voor binnen Zorg-Saam, wees authentiek en in verbinding met jezelf.
Op twee: geef feedback over hoe het gaat. Benoem ook waar je tegenaan loopt.
Op drie: leer van mekaar, spreek collega’s aan, gebruik de kracht van de groep.
Bedankt Veerle, bedankt Evelyne, voor het delen van jullie ervaringen en plannen. Ik wens jullie heel veel succes! Goe bezig!
Anne Coetsier
HR Manager