Ons Zomerheem krijgt 3.008 kaartjes uit alle hoeken van de wereld 

Gelezen in Het Laatste Nieuws!

Van Tsjechië tot Australië: senioren Ons Zomerheem krijgen 3.008 kaartjes uit alle hoeken van de wereld!

Weddenschap barst uit voegen schrijft reporter Joeri Seymortier


De bewoners en het team van Horizon 2 tussen een massa kaartjes.

In het kader van de Seniorenweek had elke afdeling van het woonzorgcentrum Ons Zomerheem een uitdaging gekregen — een grote ‘Wedden dat?’. ‘Horizon 2’ kreeg de opdracht om zoveel mogelijk wenskaarten te ontvangen. En om het echt moeilijk te maken, werd het doel vastgelegd op 1.000. Maar de senioren lieten zich allesbehalve kennen, en schakelden ook onze website www.hln.be in om hun oproep te verspreiden. Met succes, want hun woorden gingen letterlijk de wereld rond. Vrijdagmiddag werd dan het eindresultaat bekendgemaakt: 3.008 wenskaarten in de bus. Alstublief!

 

“Dit was voor ons echt de leukste maand in lange tijd”, zegt bewoonster Elsa Claeys (85). “Elke ochtend waren we benieuwd naar de hoeveelheid wenskaarten die er die dag in de bus zou zitten. We dachten dat 1.000 kaartjes heel moeilijk zou worden, maar uiteindelijk werden het er drie keer zoveel. Op één specifieke dag hebben we maar liefst 156 wenskaarten gekregen. Ongelooflijk dat er zoveel mensen aan ons denken, en ons wilden steunen in de weddenschap.”


 

Pools vertalen

De oproep om wenskaarten te sturen ging via sociale media letterlijk de wereld rond. “We hebben kaartjes ontvangen uit Tsjechië, Amerika, Polen, en zelfs Australië”, zegt animatrice en creatief medewerker Veerle Vermeire. “Sommige teksten op de kaartjes zijn dan ook in het Pools of een andere vreemde taal geschreven. We hebben via sociale media telkens een oproep gelanceerd om die kaartjes te vertalen. Voorts was het openen van de enveloppes een aardrijkskundeles op zich.
Telkens we een kaartje uit het buitenland kregen, gingen de bewoners in discussie over waar dat land precies lag.”

Er was zelfs een leerling die zijn gsm-nummer op een kaartje geschreven had, met de mededeling dat onze bewoners hem altijd mochten bellen wanneer ze zich eenzaam voelen. En dat was ook de bedoeling van onze stunt: onze bewoners in contact brengen met de ‘buitenwereld’

Al deden ook de kaartjes uit eigen land deugd. Zo kwamen er ook heel wat binnen uit het Meetjesland. “We hebben bijvoorbeeld kaartjes gekregen van rusthuizen uit de buurt, zoals Ursel en Eeklo. En ook de scholen uit de buurt hebben veel kaartjes gestuurd. Er was zelfs een leerling die zijn gsm-nummer op de kaart geschreven had, met de mededeling dat bewoners hem gerust mochten bellen wanneer ze zich eenzaam voelen. En dat was eigenlijk ook de bedoeling van deze stunt: onze bewoners nog eens echt in contact brengen met de wereld buiten de muren van ons woonzorgcentrum. Met 3.008 kaarten is dat zeker gelukt.” zegt Veerle Vermeire, animator